1a Mostra de formatges artesans de Catalunya.


El passat 12 de setembre a la tarda vam anar a Borredà a la 1a Mosta de formatges artesans de Catalunya.

La plaça de la Vila estava plena de parades de formatgers artesanals. A l'estand dels organitzadors tenien llibre i t'oferien per 5 Eur tastar un plat de formatges acompanyat d'una copa de vi. Nosaltres vam preferir donar una ullada primer a les parades.

A les parades vam xerrar amb els artesans, i ens van comentar d'on venien, com venien, on podíem trobar els seus formatges.

A tall de curiositat cap dels formatges que vam comprar ens van poder indicar on els podem trobar a Barcelona, doncs treballen amb distribuïdors i aquests no els informen de a quines botigues es venen.

Vam aprendre què és el “tupí”. És una crema de formatge feta amb formatge curat, formatge fresc i aiguardent. La barreja fermenta junta i dóna lloc a una crema agradable.

Vam comprar un formatge de cabra blau deliciós. Ens van dir que els venen fins i tot a Nova Zelanda. Quina vergonya que no el trobem a Barcelona.

Vam tastar llet de cabra i vam comprar mató. L'amo ens va comentar que no ven al detall i que tota la seva producció la compren restaurants, entre ells, el Monvínic. Queda pendent una visita. I per cert, la llet que no sigui de vaca sempre s'ha d'etiquetar indicant l'origen de la mateixa. Ens va sobtar molt que vengués la llet fresca de cabra als restaurants, i li vam preguntar què en feien, ens va dir crema catalana, raviolis a la carbonara,

També vam comprar un formatge d'ovella molt fort, ens van explicar que el feien madurar 1 any sencer, i que el toc picant l donaven els àcars que i viuen a sobre.

Conversant amb en Salvador, de la formatgera del Mas d'Eroles, ens va confirmar que els àcars no aporten res al formatge, tan sols i viuen i s'alimenten del penicillium que hi viu a l'escorça.

Amb en Salvador vam xerrar una bona estona i vam tastar el seu formatge Brisat. El dilluns el dimarts següent vam visitar la seva formatgeria d'Adrall.

El llistat de productors, formatges, fitxes tècniques i dades de contacte estan a la web de l'associació d'artesans formatgers de Catalunya. ACREFA.











0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

123Vins Design by Insight © 2009