Danys causats per accidents climatològics. 1 Les gelades

Ja he patit en primera persona els danys de les gelades, gairebé se'n va a norris la plantació dues setmanes després de plantar-les. Entenc el patiment dels pagesos, les gelades només són una més de les incidències climàtiques, les nostres plantes també poden patir per la pedra, el vent, la sequera, l'humitat excessiva. Si a això sumem les malalties originades per fongs, bactèries, virus, paràsits animals, insectes, les carències o alteracions nutricionals.... Qui pensi que el raïm es fa sol, està molt equivocat. Però això no m'ha desanimat, ans el contrari encara m'encoratge més a continuar, el repte de fer un bon vi és més difícil, però el mèrit major!
La congelació de l'aigua als diferents òrgans vegetatius, provoca la destrucció dels teixits que els formen, així com la dels vasos llenyosos. Els danys són majors a temperatures més baixes i a major temps d'exposició al fred. La planta serà més o menys sensible depenent del moment del cicle vegetatiu en que es trobi.

  • Repòs invernal: els ceps que es troben en repòs aguanten bé fins a -12ºC. Per sota d'aquesta temepratura es congelen els borrons.
  • Inici de brotació: les gelades tardanes per sota de -1ºC destrueixen els brots. Posteriorment broten els borrons secundaris. 
  • Floració: per sota de 0ºC es poden perdre les flors i conseqüentment els raïms.
  • Agostament: les temperatures per sota de -2ºC necrosen les zones herbàcies, i l'agostament és deficient. En varietats tardanes  una gelada temprana en època prèvia a la verema pot fer perdre tota la collita.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

123Vins Design by Insight © 2009