Verema 2011


29/08/2011 RuralCat Diverses denominacions d'origen catalanes han donat el tret de sortida a la verema aquestes últimes setmanes. Pendents encara del temps i les pluges de les últimes setmanes, claus per determinar la collita, les previsions en general són bones i coincideixen en destacar un bon estat fitosanitari. 


Les protagonistes d'aquestes primeres setmanes són les varietats blanques, més primerenques. Entre les denominacions d'origen que ja han començat trobem Montsant, Penedès, Terra Alta i Catalunya.


DO Terra Alta


Una de les primeres DO en engegar la verema ha estat la de la Terra Alta. Les primeres varietats es van començar a recollir el 17 d'agost i van ser el chardonnay, moscatell de gra petit, sauvignon blanc i viogner, les més primerenques de les deu varietats blanques protegides.

Les xifres de campanya pel que fa al potencial de producció confirmen la tendència dels darrers anys: una clara i ininterrompuda disminució de la superfície vitícola. S’han registrat 5.458,70 hectàrees de vinya amb capacitat de produir, la xifra més baixa de la història, repartides entre 1.200 viticultors que formen part del Consell Regulador. Això contribueix a ajustar l’oferta i reduir excedents de producció de vi sense indicació geogràfica (antic vi de taula). S’espera registrar una collita d’entre 35 i 37 milions de quilos de raïm; entorn el 60% es destinarà a la producció de vi protegit per la DOTA.

Les condicions de l’anyada han permès, en part, pal·liar l’escassetat de pluges que s’ha donat des del final de la primavera. Però la primera quinzena d’agost, decisiva en termes de qualitat, ha estat marcada per un destacable dèficit hídric que afectarà a la baixa el volum de producció. No hi ha cap dubte que el regadiu, pràctica en constant progressió en molts paratges de la part nord-oriental i central de la zona de producció, està jugant un paper determinant per gestionar aquestes situacions en favor o en contra de la qualitat i valor enològic de la collita. L’estat fitosanitari de les primeres veremes ha estat òptim. Tret de puntuals afectacions per Cendrosa, coneguda aquí com a “mal de sofre”, i a manca de imprevistos meteorològics, es preveu que la verema gaudeixi de les millors condicions fitosanitàries i tecnològiques per l’elaboració.


DO Montsant


A la DO Montsant la campanya va començar la setmana del 25 d'agost. S’espera que la producció recuperi el volum habitual, al voltant dels 9 milions de quilos, després que l’any anterior disminuís en un 15 per cent. El 95 per cent de la producció correspon a varietats negres i la garnatxa negra i la carinyena, varietats autòctones del Montsant, suposen el 65 per cent.

Com és habitual, els primers en entrar raïm són els cellers de les zones primerenques de Montsant, al sud de la DO. Pel que fa a les varietats, les protagonistes d’aquest inici de campanya són lògicament les blanques, macabeu i garnatxa blanca, tot i que també s’han començat a veremar varietats negres com el merlot i el syrah.


DO Penedès


Els cellers de la Denominació d’Origen Penedès han donat llum verda a l'inici de la verema aquestes últimes setmanes. Els viticultors estaven pendents de les pluges de juny i juliol, però finalment, el sol i les altes temperatures d’aquest agost estan ajudant a la bona maduració del raïm i fan preveure una bona, o fins i tot molt bona, qualitat. A tot això, hi podem afegir el control de la sanitat del cep per part de tots els viticultors penedesencs.

Si fem un repàs de les varietats segons l’ordre que s’aniran collint, trobem en primer lloc el chardonnay i el pinot noir a finals d’agost, seguida de macabeu, xarel·lo, ull de llebre, merlot i finalment la parellada i cabernet sauvignon.


DO Catalunya


Les previsions de la DO Catalunya apunten a un avançament de 5 o 6 dies respecte l'any normal i de 10 o 12 respecte la verema anterior, especialment tardana. Respecte a les previsions de collita, d’entrada s’espera una bona producció, però al tractar-se d'una viticultura de secà, estarà especialment condicionada per les disponibilitats hídriques durant les tres darreres setmanes de maduració.

Els ceps presenten en general una mica menys de càrrega de raïms, però els seus grans agafen volum i pes a bon ritme. Si no ve un agost molt sec, és previsible una producció similar o lleugerament inferior a la de l’any passat, entorn als 30 milions de kg.

En referència a les malalties de la vinya, hi ha hagut una certa pressió de míldiu però l’oïdi o malura no han destacat respecte a anys normals. De totes maneres, els viticultors que han seguit les indicacions de tractaments de les àrees de defensa vegetal tampoc pateixen problemes d’importància amb aquests fongs. Sí que es detecta en algunes àrees una lleu incidència de clorosi, deguda probablement a un accelerat i ràpid creixement de la vegetació.

La presència de la temuda podridura gris, queda supeditada a un possible escenari de pluges freqüents i abundants pocs dies abans i durant el moment de la verema.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

123Vins Design by Insight © 2009