El celler de Capçanes
De tradició eminentment vitivinícola, els habitants del poble de Capçanes, de tot just 400 habitants, van crear el 1933 una empresa cooperativa que els servia per comercialitzar els seus vins i producció de raïm a granel que agricultors de tot el poble mimaven dia rere dia en les seves finques de aquesta comarca tarragonina. La producció va passar de fer-se de manera individual en diferents masies a fer-se i comercialitzar-se de forma col · lectiva. Això va ser bé durant uns anys però, com en altres zones d'Espanya, l'agricultura es convertia en una activitat cada vegada pitjor pagada i pitjor valorada econòmicament, tant que els joves no volien continuar veremant vinyes que havien estat treballades durant anys pels seus avantpassats. Anticipant-se al mercat, els gestors de la Cooperativa de Capçanes es van adonar a finals dels 70 que el futur no anava encaminat a la comercialització de vins i raïm a granel sinó de vins embotellats. Com explica Francesc Blanch, president de la Cooperativa des de l'any 79, van començar a fer petites proves de embotellament de vi per comercialitzar de forma diferent a la tradicional. Els inicis van ser molt "humils", amb una producció de tot just dos mil ampolles, quan el volum de producció de raïm a la cooperativa podia ser d'una mica menys d'un milió d'ampolles. Però a finals dels 80 el món del vi va començar a evolucionar com la Cooperativa de Capçanes havia previst. Va créixer la tendència a comprar vins embotellats, la gent cada vegada parlava més del vi i Francesc Blanch va pensar a canviar radicalment l'activitat del celler i abandonar totalment la venda de vi i raïm a granel per dedicar-se exclusivament a un producte de molt valor afegit com és l'embotellament. Amb una petita producció de vi embotellat, la Cooperativa de Capçanes va començar a fer les seves primeres exportacions a l'exterior. De fet, les primeres cinc mil ampolles se les van vendre a un importador suís que en provar el vi els va comprar tota la producció que havien fet aquest any. En aquest context, el 1993 va aparèixer el "kosher" en escena. Una important fira del sector a París a la qual la Cooperativa va acudir amb el seu únic vi embotellat, seria la que llançaria l'èxit dels vins de Capçanes. Francesc Blanch recorda que estava a l'estand que havien instal · lat quan va passar un visitant que va provar el vi i va dir aquestes paraules: si fos un vi kosher, seria un gran vi kosher. La paraula era per als responsables de la Cooperativa absolutament desconeguda, "jo em vaig quedar sorprès, ningú sabia el que volia dir aquesta paraula però bé, tot va quedar aquí", explica Francesc Blanch. Posteriorment, intrigats pel "cognom" que el visitant havia afegir al seu vi, investigar i van saber que kosher volia era un mètode d'elaboració de vi segons la reglamentació religiosa jueva. Tirant del fil, es van posar en contacte amb el president de la Comunitat Jueva de Barcelona, que va visitar les instal · lacions i el poble de Capçanes per veure què volíem i el que es podia fer. Francesc Blanch confessa que "no teníem ni les mínimes condicions per elaborar aquest vi però ens van proposar fer un vi kosher, el primer d'aquest tipus que es fes a Catalunya i també un dels primers a Espanya".
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada