Josep Maria Pujol-Busquets


Josep Maria Pujol-Busquets.


Bibligrafia familiar web del celler Alta Alella.

Després d'una carrera fent vi arreu de mig món, des d'Alella i el Penedès, fins al Priorat, Rioja i la Ribera del Duero, fins i tot a França i Itàlia com a director tècnic dins del grup Martini, els projectes combinats del celler d'Alta Alella i la botiga de Cristina Guillén a Badalona ens han permés reconciliar la feina i la família entorn del vi.
Vàrem créixer a pocs quilòmetres d'on vam establir el nostre celler. Després de mitja vida voltant el món vinícola, aprenent el que cada regió, clima, sòl o metodologia pot aportar als vins, finalment vam trobar el lloc idoni tot just davant nostre.
L'any 1991 ens vam adquirir la finca de Can Genís entre Alella i Tiana, per començar tot seguit a replantar les vinyes, construir el celler i reformar la casa. Al costat de la Pansa blanca, tradicional d'Alella, vàrem plantar varietats internacionals i, fins i tot, l'oblidada Mataró, que no s'havia conreat a Alella des del temps de la fil·loxera.
L'any 2001 ja estàvem a punt per elaborar els primers vins, fruit de les sis hectàrees ja en producció. Des de llavors, ja hem adquirit 6.5 hectàrees més que ara treballem per condicionar i plantar.


Vi ecològic a Alella i el Priorat
Extret de [ECO-AGRICULTURA 4] El vi ecològic a Catalunya
18/07/2005

Josep Maria Pujol-Busquets, enginyer agrònom i enòleg, va decidir començar una aventura pròpia després de fer vi per mig món, des del Penedès, on treballava amb els Albet i Noya, la Rioja, Ribera del Duero, França i Itàlia, on era director tècnic del grup Martini. Incitat pels Albet i Noya, va adquirir una finca entre Alella i Tiana el 1991, i el 2001 va elaborar els primers vins ecològics dins la marca Alta Alella, un projecte familiar. Busquets, un gran coneixedor del món del vi, considera que el fet de tenir una gran formació tècnica i conèixer a fons els processos naturals de la vinya li permet no utilitzar productes químics de manera indiscriminada: 'el raïm és una planta històricament adaptada a la Mediterrània, és per això que les intervencions han de ser molt acurades i mínimes'. A la seva finca s'hi planten varietats històricament adaptades al terreny, especialment Pansa blanca, Mataró, i varietats d'altres zones que s'hi han acollit molt bé, com Sirah (Vall del Roine), Pinot Noir (Borgonya), Chardonnay (Borgonya) i Cabernet Sauvignon (Bordeus).

Pujol-Busquets afirma que 'per a mi no és complicat fer vi ecològic si em moc en un entorn equilibrat. És difícil quan es planten varietats no adaptades a l'entorn'. La noció de vi ecològic, explica, és la d'un vi de qualitat, 'i fer un bon vi implica respectar l'entorn, tot va junt. Nosaltres no fem vi ecològic per raons comercials'. A l'hora d'elaborar els vins d'Alta Alella no utilitzen productes químics (ni herbicides, ni pesticides, ni adobs inorgànics), amb l'excepció del sulfurós, que segons els enòlegs és imprescindible, tot i que n'hi afegeixen dosis molt baixes. La producció anual és de 30.000 litres l'any, que comercialitzen tant en els canals de distribució convencional, botigues de vi, com en comerços especialitzats en productes ecològics i cooperatives.

Josep Maria Pujol-Busquets produeix vi ecològic en altres zones, com el Priorat i la Rioja. Al Priorat desenvolupa el Mas Igneus, una 'joint venture' que porta a terme amb Albet i Noya, de la qual participen al 50% cadascun, i on compten amb la col·laboració de la cooperativa de Poboleda. De tres finques de vinya ecològica que tenen en aquesta comarca en surten 10.000 ampolles l'any, que es venen la majoria a l'estranger, igual com passa amb força vins del Priorat, molt valorats en el mercat internacional. Cal dir que, per les característiques del terreny i les vinyes, els viticultors d'aquesta comarca fan vins gairebé de la manera ecològica, en un 80%: en el tractament de les vinyes gairebé no utilitzen productes químics, perquè per les característiques del sòl i l'entorn, les vinyes pateixen poques malalties.

Pujol i Busquets també dirigeix una finca de vi ecològic a la Rioja, de la qual el 90% de la producció també s'exporta. L'exportació és una característica comuna en els vins ecològics que es produeixen a Catalunya, tenen una gran sortida al mercat europeu, mentre a casa nostra conviuen amb la resta de vins amb força indiferència per part dels consumidors. Pujol-Busquets opina que 'a casa nostra el vi ecològic, com els altres productes ecològics, són productes per a 'kumbaiàs', amb tot el meu respecte, mentre que a Alemanya, el Regne Unit i el nord d'Europa, el públic és molt diferent, són gent de classe mitjana-alta, amb un poder adquisitiu important.' De totes maneres, la tendència en el mercat del vi és d'un augment del consum de vi de qualitat, i Pujol-Busquets està convençut que, a la llarga, 'tothom acabarà agafant el concepte de vi ecològic, perquè és equivalent a un vi de qualitat, sa.'

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

123Vins Design by Insight © 2009