Criança:
- Blanc o rosat: 24 mesos, dels qual 6 en barrica i la resta a l'ampolla.
- Negre: 24 mesos, dels qual 6 en barrica i la resta a l'ampolla.
- Blanc o rosat: 24 mesos, dels qual 6 en barrica i la resta a l'ampolla.
- Negre: 36 mesos, dels qual 12 en barrica i la resta a l'ampolla.
- Blanc o rosat: 48 mesos, dels qual 6 en barrica i la resta a l'ampolla.
- Negre: 60 mesos, dels qual 24 en barrica i la resta a l'ampolla.
El contacte amb la fusta suavitza el vi; els tanins del raïm afruitats i dolços, es combinen amb els amargants de la fusta de roure.
La criança pot incorporar entre d'altres aromes:
- Balsàmics com quitrà, cedre, incens o eucaliptus.
- Animals com cuir, pèl de gos mullat.
- Fustes com barrica nova, fusta vella, caixa de cigars, fusta verda.
- Torrats o empireumàtics: pebre negre, caramel, ametlla, xampinyó, cafè, cafè torrat, cacau, xocolata, pa torrat, fum, vainilla, tabac.
- Si passa massa temps en fusta pot arribar el gust a laca d'ungles, si la fusta és vella pot donar gust a vainilla rància, cera, o a tancat.
L'estada del vi a l'ampolla suavitza els efectes de la barrica, etapa de reducció (sense oxigen)
- Si el vi s'ha embotellat amb massa sofre, aparèixen olors desagradables, petroli, aigua podrida.
- Si el vi ha estat tractat correctament poden apareixer aromes a mel torrada, canyella, tabac, gelea i espècies.
1 comentaris:
Tinc entès que aquesta classificació només es fa a Espanya. Vaig bé?
No sé si és casual o no, però en el llibre sobre els Mondavi no hi és.
Publica un comentari a l'entrada