Gamma aromàtica


L'aroma com la resta de sentits té com a finalitat bàsica la supervivència de l'individu, ja que amb l'aroma identificarà els aliments, aliments en mal estat i substàncies tòxiques. (conec qui de tant fumar ha perdut aquesta habilitat, vigileu!). Però els humans anem més enllà i utilitzem l'aroma amb finalitats hedòniques.

Amés d'addictes al plaer som un punt hedonistes i sobergs, i ens agrada presumir i compartir les nostres habilitats. Per això ens agrada jugar a trobar aromes al vi i compartir-ho amb els altres. Podríem ser pedants i per demostrar els nostres coneixements químics fer un  tast de la següent manera: trobo 3 ppm d'aldehid feniletílic. Quin conyàs! No seria més fàcil dir que et recorda a flors de jacint? Tot i així a vegades ens passem amb els comentaris, sempre un bon tastador ha de començar amb un m’agrada o no m’agrada.

Gràcies a la Chiara Gai tenim aquest llistat d'aromes traduit al català Podeu llegir més lliçons de tast d'ella a la revista CUPATGES

LES SÈRIES AROMÀTIQUES SEGONS EMILE PEYNAUD

Sèrie floral:
Floral, flor d’acàcia, d’ametller, tarongina, de poma, de préssec, de saüc, de vinya, arç, gavanza, lligabosc, llimoner, jacint, narcís, gessamí, gerani, peregrina, bruc, ginesta, magnòlia, mel, rosa, camamilla, til·la, revetlla, lliri, violeta, crisantem, clau, clavell.
Sèrie fruites:
Panses, pansa de Corint, confiat, pansificat, moscatell, cirera negra, picota, kirsch, aiguardent de cervesa, pruna, pruna seca, aranyons, ametlla, ametlla amarga, pistatxo, baies salvatges, nabius, murtes, grosella, maduixes, maduixes del bosc, gerd, grosella madura, móres, albercoc, codony, préssec, pera, poma golden, poma reineta, poma verda, meló, bergamota, cítrics, llimona, taronja, aranja, pinya, plàtan, figues seques, figues fresques, magrana, nou, avellana, olives verdes, olives negres.
Sèrie vegetal:
Herba, herbaci, pastures, fenc, aroma de prats, fulla verda, fulla de parra, fulla de grosella, fulla pansida, llorer, salze, tisana, infusió, fulles mortes, olor de verdura, verdura, artemisa, col, créixens, herba, clavell de les Índies, rave blanc, cafè verd, te, tabac, humus, pols, terra, terrós, maresma, molsa d'arbre.
Sèrie etèria i olors de fermentació:
Acetat, acetona, amilíc, plàtan, caramel acidulat, caramel anglès, laca d'ungles, èsters d'àcids grassos superiors, sabó, sabonós, cera, llevat, ferment, pasta fermentada, blat, cervesa, sidra, llet agra, productes lactis, lleteria, formatgeria, mantega, iogurt, xucrut, estable.
Sèrie especiada:
Anís, anet, badiana, fonoll, xampinyó, alzina, rovelló, bitllet, bolet, tòfona, canyella, gingebre, clau, nou moscada, pebre, pebre verd, alfàbrega, menta verda, menta pebrada, farigola, angèlica, regalèssia, all, ceba, orenga, marduix, lavanda, garriga, càmfora, vermut.
Sèrie fusta o de fustes:
Fusta verda, fusta vella, fusta rància, fusta d'acàcia, de roure, de cedre, de sàndal, llapis, caixa de cigars, escorça, llenyosa, fusta rància de Cognac, Armagnac.
Sèrie balsàmica:
Oli de ginebre, pi, pi de fulla llarga, resina, resinós, trementina, encens, vainilla, avainillat.
Sèrie animal:
Caça, cérvol, encebat de llebre, pell, gos mullat, mesquer, suor, sèu, orina de ratolí, de gat, carn, carnós, marinat, indol, escatol, "faisanat", macerat, "olor de la marea bruta"'.
Sèrie química:
Acètic, alcohol, carbònic, hidrocarburs, naftol, fenol, fenicat, sofre, sulfurós, medicinal, farmacèutic, desinfectant, iode, clor, grafit.
Sèrie empireumàtica:
Fum de tabac, fumat, encens, cremat, torrat, caramel, ametlla torrada, pa torrat, pedra cremada, sílex, pólvora, fusta cremada, incendi, cautxú, cuir, pell de Rússia, cafè torrefacte, cacau, xocolata.

ELS DEFECTES
Podem considerar algunes olors com a defectes si es tracta d’olors desagradables que no desapareixen amb l’aireació del vi.
Floridura/podrit: raïm podrit, atacat per malalties.
Ous podrits (o sensació de picor en el nas): problemes amb el sulfitat de raïms, most, vi.
A “orujo”: problemes durant el trafegat, quan es treu el vi del dipòsit on ha fermentat.
Suro: quan el suro ha estat atacat per fongs.
Vinagre: vi atacat pel bacteri acètic (el que transforma el vi en vinagre).

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

123Vins Design by Insight © 2009