Leersia oryzoides

Descripció
És una planta que pot comportar-se com a vivaç o com una espècie anual i que pertany a la família de les gramínies. Les seves tiges són més o menys erectes de 50 a 100 cm d’alçada i presenten una pilositat característica al voltant dels nusos. És rizomatosa i té nusos radicants. Té una lígula membranosa molt curta d’1 a 1.5 mm i truncada. Les seves fulles són lineals de 8 a 30 cm de longitud per 5 o 10 cm d’amplada. Són de color verd clar, amb nervi central blanc i molt aspres al tacte. La inflorescència és en forma de panícula piramidal allargada de 5 a 20 cm de longitud, laxa amb rames flexuoses i aspres.

Cultius afectats
Afecta als camps d’arròs. De moment, la seva presència al Delta de l’Ebre és escassa. S’han detectat pocs camps molt afectats i uns quants més amb començament d’infestació a les vores. Es força abundant a Pals al Baix Empordà. El dany que produeix és la disminució de la collita, per competència amb el cultiu. Es tracta d’una mala herba de procedència americana que ja és força freqüent a França i Itàlia. La planta, presenta una àmplia difusió per les altres zones arrosseres de l’estat espanyol, el que fa témer per la seva expansió a les zones arrosseres de Catalunya.

Biologia
Es desconeix com ha arribat al cultiu de l’arròs de Catalunya. Les vies més probables d’introducció, són la maquinària i la llavor contaminades, tot i que n’hi pot haver d’altres. Les condicions pròpies del cultiu i de la planta han fet aixecar l’alarma per la seva possible expansió. És una planta que fructifica amb molta rapidesa des que neix. El fet de ser rizomatosa i de presentar nusos radicants la fa força perillosa.



Control
A Catalunya, s’ha declarat l’existència oficial d’aquesta mala herba i les mesures de lluita obligatòries contra ella. De moment, s’ha destruït la planta per tots els mitjans possibles en els camps on s’ha trobat i s’ha establert una pla de vigilància de la zona afectada, per detectar-los tots i actuar de forma ràpida sobre ells.


A l’inici de les infestacions es pot destruir a mà amb certa facilitat, perquè és fàcil d’arrencar i es present en forma d’individus aïllats als marges de les parcel·les.

Normativa
ORDRE ARP/342/2006, de 30 de juny, per la qual es declara l’existència oficial a Catalunya de les males herbes Leptochloa sp., Leersia oryzoides i Sagittaria sp., i s’estableixen mesures obligatòries de lluita. (DOGC núm. 4671, de 7.7.2006, pàg. 30422)

Informació ataberner@gencat.net
Av. Alcalde Rovira Roure, 177 - 25006 Lleida (Segrià)
973 24 06 92 - Fax: 973 22 22 19

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

123Vins Design by Insight © 2009