Solanum carolinense L.

Solanum carolinense L.


DescripcióÉs tracta d’una solanàcia perenne, de port més o menys erecte, que pot assolir altures pròximes als dos metres amb tiges i fulles espinoses. Presenta un sistema radical rizomatós, dotat d’arrel principal profunditzadora i arrels secundàries extensives i ramificades que originen tiges aèries. Les fulles són alternes i oblongues, amb la vora ondulada o lobada i presenten espines al pecíol, nervadura central i nervis. Les flors són blanques, amb 5 lòbuls, tenen un diàmetre pròxim als 2.5 cm i es troben disposades en raïms. Els fruits, són baies esfèriques, d’un verd grogós i sucoses de 9 a 15 mm de diàmetre i que es troben disposades en forma de raïms. Són llises a l’inici del seu desenvolupament i arrugades cap al final de l’estació de creixement. Les llavors tenen un diàmetre aproximat de 1.5 mm, són circulars, ovades i de color groc.


Cultius afectats
Es troba afectant principalment als camps de blat de moro. Sembla que la seva problemàtica radica principalment en els efectes nocius de la seva presència en els ensitjats per a la nutrició animal de vaques i cavalls, que no pas a la seva competència amb el cultiu. De moment està localitzada en una parcel·la a la localitat de Caldes de Malavella i sembla que podria estar present en alguna altra. Als Estats Units, es troba present, gairebé, a la totalitat del seu territori i en set estats és considerada una planta nociva. La seva gran capacitat de reproduir-se per rizomes, fa témer la seva expansió.


Biologia
Es desconeix com ha arribat al cultiu de panís de Catalunya. Les via més probable d’introducció sembla la llavor contaminada, o pinsos elaborats amb gra importat que s’han incorporat als terrenys en forma de fems. Les condicions pròpies del cultiu i de la planta han fet aixecar l’alarma per la seva possible expansió. La seva principal forma de difusió, és per rizomes, ja que en aquestes contrades, sembla que li costa molt de fructificar, tal i com ho demostra el fet que només s’ha trobat un fruit en la parcel·la afectada.


Control
A Catalunya, s’ha declarat l’existència oficial d’aquesta mala herba i les mesures de lluita obligatòries contra ella. De moment, s’ha destruït la planta per tots els mitjans possibles en els camps on s’ha trobat i s’ha establert una pla de vigilància de la zona afectada, per detectar-los tots i actuar de forma ràpida sobre ells.


Normativa
ORDRE ARP/339/2006, de 30 de juny, per la qual es declara l’existència oficial de la mala herba Solanum carolinense i s’estableixen mesures obligatòries de lluita. (DOGC núm. 4671, de 7.7.2006, pàg. 30421)


Informació ataberner@gencat.net
Av. Alcalde Rovira Roure, 177 - 25006 Lleida (Segrià)
973 24 06 92 - Fax: 973 22 22 19

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

123Vins Design by Insight © 2009