EL PREPARAT de fem, Basalt I closca d'ou

EL PREPARAT de fem, Basalt I closca d'ou
(Segons Maria Thun)

Que quedi clar que no ens referim al preparat de fem 500 o de tifes en banya, sinó a com intensificar l'eficàcia dels preparats per al compost.

Fa aproximadament, vint anys unes investigacions fetes en un institut de Friburg (Alemanya) van donar per resultat que les plantes que creixien en sòls sedimentaris calcaris tenien molta menys quantitat de determinats residus radioactius que les plantes de sòls silicis de la mateixa regió. Assaigs realitzats durant vuit anys sobre aquest tema van mostrar que la closca d'ou de gallina té una funció significativa, sobretot pel que fa als processos calcaris del sòl i la regulació del seu acidesa.

Un altre problema que investiguem va ser el referent al basalt, el qual, afegit al fem o al compost en forma de sorra, provoca a terra la descomposició contínua que, al seu torn, afavoreix la descomposició de les argiles, mentre que si és escampat directament a l'estable en forma de pols mostra tenir la facultat de fixar el nitrogen. En experiments realitzats amb la preparació de fem 500 i de sílice 501 sobre terres de conreu i plantes es va arribar a la conclusió que ambdues substàncies, basalt i closca d'ou, de forma homeopàtica, podien incorporar-se al mètode biodinàmic.

Com a vehicle per a aquests preparats triem el fem de vaca. Les vaques van ser alimentades a base de farratge fresc i natural fins que els excrements van adquirir la consistència necessària. A continuació barregem cinc cubs de fem pur amb 100 grams de closca d'ou seca i ben mòlta, i 500 grams de basalt en pols.

Tot això bé remenat amb una pala durant una hora-la qual cosa rep el nom de "dinamització" -. La meitat d'aquesta massa es fica en una bóta del que prèviament hem retirat el fons i que està enterrat entre 40 i 50 centímetres, aixecant la terra extreta contra els costats.

A aquesta primera meitat li afegim un darrere l'altre els preparats per al compost (del 502 al 506). Després s'afegeix l'altra meitat de la massa de fems i es tracta de la mateixa manera que l'anterior meitat, es dinamitzen cinc gotes del preparat de valeriana (507) en un litre d'aigua tèbia durant 20 minuts, i es ruixa sobre la massa del fem i als voltants del bóta, seguidament es tapa la bóta amb unes taules que podem fixar amb una pedra sobre.

Al cap de quatre setmanes es remena de nou tota aquesta massa amb la pala i transcorregudes dues setmanes més, pot començar a utilitzar de la manera següent:

Per als experiments amb el preparat de fem 500 utilitzem porcions de 30 grams que, dinamitzades a 10 litres d'aigua, són suficients per a una superfície d'un quart de hectàrea. Del nostre preparat de fem servir, per a la mateixa superfície i amb la mateixa quantitat d'aigua, 60 grams.

El millor resultat per als processos del sòl s'obté després de la realització de la tercera polvorització. Durant un o dos dies les polvoritzacions poden fer-se amb la mateixa barreja.

Mentre que les preparacions 500 i 501 han de remoure durant una hora per arribar a la seva màxima eficàcia, la nostra preparació només necessita remoure vint minuts, és a dir, només una tercera part del temps. Així doncs, amb la tècnica descrita hem aconseguit estalviar treball en la dinamització. No obstant això, aquest preparat no és un substitut del preparat 500, el qual s'escampa durant la sembra i arriba directament a la planta. El nostre activa els processos de descomposició. Estimula els organismes del sòl i d'aquesta manera millora l'estructura d'aquest i la descomposició de la matèria orgànica.

S'aconsella, per tant, aplicar quan s'incorpora l'abonament verd i s'enterra el fem descompost, i també sobre els camps arades hivernals. En escampar pels prats, una vegada que ha pastat el bestiar, estimularà la descomposició dels seus dejeccions i el creixement de l'herba. Pels alts rendiments que hem observat durant els assajos, el nostre preparat és molt recomanable per als agricultors.

Pàgines 35 i 36 del llibre "Constel i Agricultura Biològic-Dinàmica"

Maria Thun Verlag. 1984 Editorial Rudolf Steiner, SA Madrid.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

123Vins Design by Insight © 2009